mandag 20. mars 2017

Testing av kna-betong

Jippi! Enda et betongprodukt - dette blir moro!


Men hva er nå knabetong, og hvorfor kan man plutselig modelere betong, som vanligvis renner utover eller helles i ei form? Knabetong ser ut til å være fiberarmert, noe jeg antar er med å gjøre den mulig å modelere. Det er en kreativ modelleringsbetong for modellering, kutting, preging, stempling, m.m. Med denne betongen så er egentlig det meste mulig, og den er like værbestandig, frostsikker og både for innen- og utendørs bruk. Akkurat som vanlig betong fra Rayher!

Første forsøk startet med nøye lesing av pakkningsinstruks. Som for de andre betongproduktene fra Rayher, er dette produktet også enkelt i bruk ved at man blander 1 del vann med 9 deler betong. Forholdet er oppgitt i volum% så her kan man bruke målebeger/skje eller en kopp, alt etter hvor mye man skal lage. NB!lurt at man tar litt og litt vann og røre hele tiden. Massen er klar når den kan knas uten at den faller fra hverandre eller smuldrer. Videre anbefaler Rayher bearbeiding innenfor 1 time, litt avhengig av temperatur i rommet. La ferdig knadd/bearbeidet betong få stivne ordentlig før bruk. Bruk alltid hansker til både blanding og knaing/modellering.
Min erfaring er at denne betongen skal blandes ganske tørt. Ved første forsøk endte jeg opp med å ha i mer vann enn anngitt på pakken, for å få det jeg trodde var rett konsistens. Resultatet ble en betong som kunne jobbes med, men den mistet litt av fastheten sin og seig sammen når figurene ble satt til tørk. Dvs. når jeg lagde ei kule, beholdt den ikke fasongen 100 %. Min erfaring er derfor at man må kna sammen betongen med hendene heller enn med ei skje, da det er lettere å blande det. Men for all del - husk å bruke hansker slik at du ungår irritert hud!Tross at betongblandingen min ble litt våtere enn planlagt, lagde jeg noen figurer og det fungerte fint tross litt ekstra vann. Resultatet fra føste forsøke ble to hjerter til bordpynt, noen stjerner til å pynte kort med og et forsøk på ei pyntekule med stjerner på (som ble litt sammentrykt pga feil blandingsforhånd).

Jeg brukte ei rulle til å kjevle ut betongen til passelig størrelse, før jeg brukte noen små stjerneformer ala pepperkakeformer til å stikke ut stjerner i ulike størrelser (NB! Ikke bland former for bruk i betong og til mat):


Ferdig resultat som skal få tørke: Kule med stjerner og betongstjerner som kan brukes som pynt på et bort, eller på et kort


Under følger to håndlagede hjerter, i ulike størrelser. (kommer best fram på det siste bildet) Tenkte disse kunne bli fine på en duk eller sammen med lampa jeg gjorde om for noen uker siden, se blogginnlegg her.


2 kommentarer:

  1. Kult ��
    Hvor kjøper du sånn betong? Pris?

    SvarSlett
  2. Knabetongen finner du her: http://www.hobbykunst-norge.no/vaare-produkter/nettbutikk-navigering/hobby-generelt/gips-stop-form/betong/kreativ-modellerings-betong-1-kg

    SvarSlett