mandag 7. mars 2016

Filting eller toving av bolle

Hobbykunst har massevis av morsomme hobbyting man kan kaste seg i gang med, og denne gangen har jeg lekt meg med varer fra ull-avdelinga. Filting eller toving av bolle er ikke så vanskelig som man kanskje skal tro.

Det er ikke så mye man trenger for å komme igang og dette er enkelt. Jeg vil anbefale noen filtenåler gjerne med håndtak, skumpute for filting/filteunderlag og  ull i farger du liker for å komme igang. Ellers trenger du ull, bobleplast, håndkle og Mega Filzer/grønnsåpe. Hobbykunst sine tove og nålefilte-ting kan du finne her.

 


Rayher sitt produkt Mega Filzer blandes ut i vann i forhold 1:100 og kan brukes i stede for såpe og vann ved filting. Produktet gjør at ull filtes lettere sammen.


Dersom man skal tove noe i ull som f.eks en bolle, sokk eller f.eks hatt er det lurt å lage en mal i bobleplast. I dette tilfellet har jeg laget en bolle. Da kan du lage en sirkel eller oval sirkel, alt ettersom hvilken form du vil ha på bollen din. Om man vil ha en kant som kan brettes ned rundt bollen lager man et "rektangulært felt mellom halvsirklene". Lag malen i ønsket størrelse .


Når man skal tove er det lurt å legge ull lagvis i tynne kryssende lag. Begynn med å dekke malen på den ene siden med 3-5 lag (obs - ikke for tynn om det skal være litt størrelse på arbeidet), la det gå godt utforbi malen. Snu arbeidet, brett inn det som stikker utforbi og gjør tilsvarende på den andre siden. Mellom hvert lag fukter du arbeidet med Mega filzerblandingen.


  


Når du har lagt på alle lagene på begge sider, ruller du arbeidet sammen rundt. f.eks en rull med bobleplast eller et hånkle. Rull ekstra plast eller bobleplast utenpå sånn at du beholder varme og fuktighet i arbeidet. Rull masse på arbeidet, etter en periode kan man legge det flatt og rulle det sammen i en annen retning enn tidligere. slik at alt blir godt filtet sammen. Du kan også jobbe med arbeidet når det ligger flatt på plasten.Når du synes det henger godt sammen og har filtet seg fint kan du klippe arbeidet i to (grå delestrek i skissen over), for så å jobbe med bollene hver for seg. Husk å jobbe godt langs kantene. Om arbeidet tørker ut, så tilsett mer såpe og varmt vann blandet sammen på forhånd. Husk å skylle godt når du er ferdig. Form produktet slik du ønsker at det skal være når det er ferdig, klipp til kantene om det trengs eller brett den ned of bruk filtenål til å feste den nedbrettede eller rullede kanten.


 

Pynt på den måten du har lyst. Fyll bollen med tovede egg, malte påskeegg, figurer eller masse påskegodteri (eller kanskje du får lyst til å lage en hatt). Jeg har fylt bollen med isoporegg barna har pyntet med tovehåndtak:

  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar