søndag 30. juli 2017

Ull - Toving av to små krukker


Kreativ søndag med ungene resulterte i at de fikk lage seg en liten bolle med lokk hver. Min eldste valgte å lage med enkle farger, enhetlig utseende, mens hun minste gikk litt bananas og ville ha alle fargene. Det jeg synes er litt morsomt, er at siden blåfargen går igjen på de to, og formen er lik, så passer de fint sammen som par, til tross for at de er så ulike.

Vi har brukt isoporkuler til mye rart, og denne gangen ble det gjenbruk av noen kuler vi tidligere har malt som pokemon-baller. For å hindre malinga å smitte over på ulla pakket vi de inn i plast, før vi begynte å strekke ull rundt. Som forklart i tidligere toveinnlegg hvor man våttover, er det viktig å legge tynne lag på kryss og tvers. Og legg gjerne flere lag enn du tror, 5-6 i alle fall.
Når ulla er lagt utover kan man begynne å filte. Jeg valgte å dekke hele spisebordet med bobleplast, slik at det ikke søles så mye. Så har jeg blandet opp en halvliter med så varmt vann jeg klarer med rett mengde Mega Filzer. For enkelhets skyld har jeg tatt vare på en mellange flaske, vasket denne og brukt den til å ha vann i. Fordelen med dette er at flasken har en liten ventil, som gjør at det ikke kommer så mye vann i. Videre har den inndeling på siden, slik at du har kontroll på mengde.På bildene under ser du hvordan ulla endrer karakter etterhvert som du jobber med den. Først virker den ganske løs og passer absolutt ikke på modellen man har inni, men etterhvert som man jobber med den, vekselvis masere og ta på nytt varmt vann, begynner den å krympe sakte men sikkert. Både varmt vann og det at man jobber med arbeidet medfører krymping, så har man med små barn, kan man filte med litt kaldere vann eller hjelpe barna akkurat når man heller det på. Det kjøler seg ned veldig raskt. 


Når kulen var ferdig tovet, klipte vi opp slik at vi kunne lage lokk. Det er ganske fleksibelt, så det går fint an å få ut kula, så lenge du lager kuttet langt nok ned. For å få klokket til å feste seg, valgte vi å tove på en pute på undersiden ved å bruke filtenåler. Når man gjør dette kan det være greit å ha et filteunderlag, for nålene er sylskarpe. Dette er noe de minste barna bør få hjelp til, sånn at de ikke stikker seg. På den fargerike modellen ble puta litt i tykkeste laget, men det gjør ikke så mye. Pass på at man har en smal kant av lokket i ytterkant, slik at puta kommer inni bollen. 


Ta også en titt på forrige innlegg, hvor det ble laget stor skål/potteskjuler. Tidligere blogginlegg med våttoving for inspirasjon: Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar