Liten titteboks med sommerfugl og Chibiitronics led lys

by - 10:00

Nok en gang har jeg lekt meg med Chibitronics lysene


Boksen her er laget av gjenbruk av papp fra embalasje. Den er 8cm bred, 13cm høy og 4cm dyp. Pappen er limt sammen med limpistol. Toppen er laget med tykk og gammel dies fra Tim Holtz, kuttet i papp. 


Boksen er dekket med et ark fra Kaisercraft sin Base Coat kolleksjon. Dette er nå utsolgt, men du kan også få tak i Mursteinsark fra Bo Bunny - Bricks - Life in Color. Teksten "Be Brave" er en gammel tekst på papp fra Tim Holtz.



Her er lyspæren en gammel Primavare. Vingene til sommerfuglen er laget av et gjennomsiktig plastark fra Kaisercraft. Her er sommerfuglen klippet ut og limt bak lyspæren. Egentlig er disse sommerfuglene utrolig anvennelig til vinger bak slike "kryp".



Forsiden av boksen har fått litt pålimt metall og en treknapp fra Tim Holtz. Deretter er det malt med sort akryllmaling., og deretter har den fått på seg litt gullvoks og blå maling. 


På toppen av boksen skjules bryteren som kobler på eller bryter strømkretsen. Her er det brukt en brads (som er koblet på kobberbåndet), og som er festet i en charms. Både bradsen og charmsen er strømførende.


Viktig å huske på når du skal koble:


Først og fremst. Denne typen koblinger er ikke farlig. Du får ikke farlig eller merkbar strøm i deg. Ikke lek med strøm i stikkontakten, den er farlig.


Du trenger, kobbertape, diode, et klokkebatteri (eller batteri fra telys) 
og en hjemmelaget bryter. Du kan kjøpe dioder og kobbertape hver for seg eller et starter kit med alt i ett.

For at lyset skal fungere må strømmen gå gjennom en krets en vei. Strømmen kan bare gå en vei i kobbertråden, den kan ikke gå fram og tilbake. Det vil si at du må koble en "sirkel/firkant", slik at strømmen av elektroner kan gå rundt kobbertråden. Det er batteriet som bestemmer hvilken vei elektronene går. Elektronene går fra - polen, gjennom kobbertråden og til + polen på batteriet.  (For å forvirre, pleier man å si at strømmen går fra + polen på batteriet til - polen).

Når du lager en bryter, lager du egentlig en lukket krets - slik at elektronene kan gå fra batteriet og tilbake til batteriet, uten at det er brudd. Da er bryteren skrudd på (nederste bildet over). Dersom du har bryteren av (øverste bildet over), blir det brudd på veien elektronene kan gå og da går det ikke strøm i kretsen. 

Bryter er her laget av charms som er festet med en brads til kobbertråden. Når bryteren skrues på, skyves charmsen over batteriet. For at dette skal fungere må charms og brads være strømførende. De fleste metaller fungerer fint. Du kan også lage andre brytere.

Dioder er litt spesielle pærer. Diodene fungerer bare når strømmen går en bestemt vei gjennom dem, og ikke den andre veien. Prøv deg frem for å se om du har fått strømmen riktig vei gjennom dioden (snu dioden, eller snu batteriet).

Du er avhengig av at dioden er klistret skikkelig til kobbertråden for at dette skal fungere. Sjekk koblingen. Du kan gjerne lime litt limpistollim over koblingen mellom dioden og kobbertapen, men ikke søl over dioden.



Lykke til. Scrappehilsen fra Kirsten




 

You May Also Like

0 kommentarer