­

Barnehobby - Testing av leire


Figur: SilkClay(Rosa og blå), Rayher (Rød), Fimo Light (gul), Fimo Kids, se under i artikkelen.

Barn som får utfolde seg og være kreative koser seg veldig. Denne gangen har jeg lyst til å skrive litt om hvordan Ingar har kost seg når vi testet Hobbykunst sine ulike typer leire. Det finnes mange flotte materialtyper og jobbe med, og som foreldre er man i tillegg veldig opptatt av at det ikke skal være noe farlig om barna får i seg noe. Hobbykunst sine produkter er trygge og barna får ikke i seg skadelige stoffer om de skulle komme til å spise noe av den, men vi oppfordrer likevel til å følge med.

CilkClay


Først ut testet vi ut blå og rosa SilkClay. «Bra lukt på den blå,… og på den rosa» utbryter Ingar i det han fikk fingrene i de to første produktene. «Den var myk, ass!» kommer det tøft fra en stolt 5-åring, tydelig stolt av å ha fått det ærefulle oppdrag å teste ut produkter for Connie.

Selv testet jeg den også ut, og lagde figurer med klappformer fra FimoKids. Leira er myk, lite klebrig og lett å forme. Når man forsøker å rive av en bit, revner den lett. Litt vrient å få figurene ut av formene uten at de deformeres noe, men dette er generelt for alle leirene. Anbefaler her å bruke noe slik at de slipper formene lettere.
                                                                  
 

Rayher (Hvit og Rød)



Først syntes han leira var litt klissete, men etter å ha jobbet litt med den kom kommentaren «Veldig bra! Den er passelig å ta på og nesten som en gummistrikk». Dypt konsentrert fikk vil laget både figurer i former og dinosaurer fritt fra fantasien. Når han skulle oppsummere var konklusjonen «disse var lette å bruke, lett som en plett gamle sprett».

 

Selv synes jeg leira var litt klebrig, men lett å jobbe med. Det gikk fint å lage figurer og sette sammen ulike deler til større figurer. Som SilkClay var den litt vanskelig å få utav formene, men det gikk greit.

Fimo kids (orange)

  

Det var nok litt urettferdig overfor Fimo kids sin leire la 5 åringen teste ut denne etter å ha testet de mye typene leire. Denne likner kanskje mer på tradisjonell plastelina enn de nevnt tidligere i denne artikkelen, så forventningen var at han kom til å like den. Men rimelig fort etter at Ingar fikk ei pakke med fimoleire, kom kommentarene «Mamma kan du klemme den». «Den er hard» «Jeg må nesten ha kjevle til å banke med, jeg får den ikke flat». «Den var kokhard som et monster». Jeg måtte jo le litt, for selv synes jeg leira var kjekk å jobbe med. Enkelt å trille ut ulike former, uten at det blir sprekker eller at man ser furer i plastelinaen etter at den f.eks har blitt knadd sammen. Leira egner seg godt til å lage figurer med små detaljer og er lett å sette sammen. Den er litt klebrig, hvilket gjør at ulike deler holdes på plass. Det gikk fint å lage figurer i formene brukt tidligere, og detaljene synes bedre enn på de andre leirene, men det var vanskeligere å få de ut uten å deformere figurene. Her er det derfor viktig å bruke noe slik at den slipper formene enklere.

Til de voksne eller større barna vil jeg tipse om at det er lurt å ha et rent arbeidsområde, om man ikke vil få rusk i leira. På de lyse fargene synes rusk og støv samt at noen av fargene er fargesterke, så om man f.eks lager noe i svart først, og skal over på en lysere farge etterpå kan det være lurt å vaske hendene for å ikke kontaminere den lyse fargen.

FimoLight (gul)


«Veldig lett å rive hull i» jubler 5-åringen. Fimo Light likner mest på Rayher, men er litt tørrere i konsistensen. Dette er nok den leira som er lettest å få utav formene uten å deformere figurene, da den ikke klebrer seg fast på samme måte. Samtidig krever det mer å kna den sammen til en glatt kule.

Oppsummering - "Lett som en plett gamle sprett"



I løpet av denne uka har vi testet vire ulike leirer:

SilkClay
Rayher
Fimo Kids
Fimo Light

Sammen med de ulike leirene har vi brukt klappformer fra FimoKids. Det var stor stas å se at de fikk så fine figurer selv. Generelt er konklusjonen at sønnen vår på 6 år likte alle leirene ganske godt. Enkelte var vanskeligere enn andre, men generelt fikk han til det meste. Som han sa når jeg spurte om hvordan det var å lage ting med leira "lett som en plett gamle sprett". Han klarte å lage det han ville med alle, så nær som FimoKids. Denne tror vi passer bedre til unger som er litt større enn Ingar. 

You May Also Like

0 kommentarer