Ull er gull - Utstyrsoversikt

Utstyrsoversikt for toving og filting

Filtenåler

Filtenåler Fin, 3 stk 78 mm
Det finnes mange slags filtenåler, som hver for seg egner seg til ulike ting. Om man ikke har jobbet så mye med nålene kan det være vrient å holde de fra hverandre, fordi de ser mer eller mindre like ut. Et tips er derfor å merke nålene med maling i ulike farger, for å holde de fra hverandre. I tillegg merker man fort forskjellene når man begynner å bruke de. 

Rayher har følgende typer:

Fin nål: Denne lager mindre hull i overflaten enn de to andre typene. Den filter også finere, og drar med seg ferre fibre inn i materialet. I tillegg er skårene i nålen nære tuppen, slik at man ikke trenger å presse den så langt inn for å filte. 

Medium nål: All around nålen er en mellomfin nål som stort sett kan brukes til alt. 

Grov nål: Har flere hakk og drar med seg flere fiber. Etterlater seg også litt større hull enn de andre. Egner seg til grove arbeider, eller til å begynne med når man skal lage grunnstammen i figurer, som f.eks. kropper til nisser, som etterpå skal kles med klær. 

Felles for alle disse nålene er at det er skåret inn hakk som fungerer som mothaker. Disse drar med seg ullfibrene inn i arbeidet når man bruker nålen. Jo mer man nåler, jo tettere blir fibrene pakket sammen, og blir til slutt ganske kompakt. Dvs. man trenger ikke våttove eller etterbehandle materialene etterpå. Man kan, men man må ikke. 

I tillegg må de alle brukes med forsiktighet. De er skarpe som fy, og er ganske skjøre. Være nøye med å stikke rett inn i materialet og ikke på skrått etter at man har stukket inn i materialet eller filtematten (de knekker lett). Det kan også være lurt å ha en form for nåleboks eller lagre de i esken de kommer i, for å beskytte de.

Skumgummiplate

Når man skal filte med sylskarpe nåler er man avhengig av å ha et godt underlag. Hos Hobbykunst finner du det her. En skumgummiplate er derfor til god hjelp. Disse finnes i ulike størrelser og tykkelser, slik at man kan tilpasse om man skal lage store eller små arbeider. Alternativt kan man bruke et underslag som legner en børste, se bildet under. Dette fungerer på samme måte, og enger seg godt om man skal filte flate motiver på et annet materiale. 
5363100_PF_#SALL_#AOF_#V15322700_1Nålefilte børste, str 6.5x9 cm

Stor spiss stoppenål

Ei stor stoppenål er alltid kjekt å ha. Den kan brukes til å løfte ull fra hverandre, men også om man trenger å lage tynne former som fingre til en figur. Da kan man rulle litt ull rundt nålen, trekke det av og forsiktig filte det sammen  til den formen man trenger (akternativt finner man noe annet som har riktig diameter sammenliknet med det man skal lage. 

Nåleholdere

Det letteste er å filte med ei nål, men om man holder på med store ting kan det være greit å bruke nåleholdere. Her har man flere valg, og Hobbykunst fører holdere både for 1, 3 og 7 nåler. Det finnes også andre kombinasjoner, men har man disse, kan man selv velge hvor mange nåler man fester i holderen, så på den måten får man variasjonsmuligheter. 

Filting med mange nåler brukes gjerne dersom man skal filte bilder, klær, bakgrunnsflater eller store flate motiver. Holderen med tre (evt. med to i)nåler er velegnet til å nåle større skulpturelle former.

Speiselt håndtaket med plass til 7 nåler er genialt til barn, da det har en hylse som beskytter nålene. Jeg pleier derimot aldri å putte 7 nåler i samtidig, fordi de knekker lett, og små barn fort er uoppmerksomme. (Dvs. de kan trekke ut håndtaket skjeift og dermed knekke nålene) Så - lurt å ha noen pakker ekstra med nålene man bruker mest. 
Håndtak for filtenål - for 1 nål, 6.7 cmFiltnål med 3 nåler, 15.5cm 5322700

Våtfilting

For å drive med våtfilting er det praktisk å ha en stor voksduk, slik at man har et underlag som tåler at man søler med vann. I tillegg er det kjekt å ha bobleplast, gjerne større ruller om man skal jobbe med store arbeid som skjerf/store bilder, eller mindre deler som man kan bruke om man vil lage en form å filte rundt (som f.eks et påskeegg). I tillegg trenger man Megafilzer/filtemiddel og ei flaske med hull i til såpevannet. You May Also Like

0 kommentarer