Toving - Pyntepotte til blomster eller skål


Det har blitt flere kosedager med ungene i det siste, for de har hatt lyst til å lage fargerike ting i ull. Denne gangen var planen egentlig å lage en tekannevarmer, men siden størrelsen ikke matchet helt etter planen, måtte de små grå jobbe litt og finne på noe nytt. Resultatet ble en pyntepotte eller bolle som for eksempel kan brukes til å ha håndarbeid i. 

 

For å lage denne trenger du ull i farger du liker, bobleplast, Megafiltzer og noen filtenåler for å reparere eventuelle områder der det måtte bli litt tynt. I tillegg kan det være greit å ha et håndkle på si, for det blir jo litt vannsøl. 

Det som er ekstremt viktig når man skal våttove, er å legge TYNNE lag på kryss og tvers med ull. Dersom du legger for tykke lag vil det ikke filte seg så godt inn i hverandre.

1. Begynn med å lage deg en mal av det du vil lage. Det som gjorde det litt vanskelig er at dette vil krympe, så for å finne eksakt størrelse må man nesten prøve seg litt fram. Når du har malen begynner du å legge ull lagvis på bordet i rett størrelse.


Videre legger du på malen, og begynner å brette ulla inn over malen. Det er lurt å dekke i allefall 3 cm inn på alle kanter. Så begynner du å legge ull lagvis på den andre siden. Her må man også huske å legge utenfor malen, slik at man kan brette ulla rundt kanten og over på baksiden. På alle kanter, ikke glem bunden. 



Når ulla er lagt utover kan man begynne å filte. Jeg valgte å dekke hele spisebordet med bobleplast, slik at det ikke søles så mye. Så har jeg blandet opp en halvliter med så varmt vann jeg klarer med rett mengde Mega Filzer. For enkelhets skyld har jeg tatt vare på en mellange flaske, vasket denne og brukt den til å ha vann i. Fordelen med dette er at flasken har en liten ventil, som gjør at det ikke kommer så mye vann i. Videre har den inndeling på siden, slik at du har kontroll på mengde. Ungene ELSKER jo vann, så motivasjonen for å gjøre dette er faktisk ganske grei. Minstejenta er bare 3,5 år, og synes det var stor stas å både kjenne på hvordan ull endret seg med vann og såpe, men også hvordan den gikk fra å være fluffy, til å bli ganske kompakt. 


Når man så jobber med dette er det viktig å tenkte at man skal beholde ulla inn i arbeidet, sånn at man ikke ender opp med å skyve det utover og utover. Det som kan føles litt rart er at alt blir slapt og litt stort i det man begynner å fukte arbeidet. Men etterhvert som man jobber merker man at det begynner å krympe og gå seg til. 



Når du synes at arbeidet har begynt å sette seg, og du har jobbet med det i godt og vel tre kvarter kan du velge å kjøre det i vaskemaskina i ca 30 min på 60 grader. Fordelen er at arbeidet blir veldig godt tovet og kompakt, ulempen er at du mister litt kontroll på hvordan det oppfører seg. Jeg filtet for hånd til arbeidet beholdt fasongen sin  og så ut som en hatt. Klipte opp og tok ut bobleplasten, og jobbet ytterligere med det ei stund, før jeg la det i maskina. 



Ulla inni bollen hadde filtet seg litt i hverandre, men det gikk fint å dele det fra hverandre med hånda. Områdene som var litt glissene før vask, var nå ganske kompakte. Mens arbeidet fremdeles var vått valgte jeg å strekke det til over en stor vase. Viktig å la det tørke litt her, sånn at du beholder den formen du vil ha.



Ønsker dere fremdeles en kreativ sommer, også kommer det flere ull-innlegg etterhvert :)


You May Also Like

0 kommentarer