Vinterlandskap med Chibitronics lys

by - 10:00

Her har jeg laget en liten titteboks med Chibitronics lysBoksen her er laget av gjenbruk av papp fra embalasje. Den er 8cm bred, 13cm høy og 4cm dyp. Pappen er limt sammen med limpistol. Toppen er laget med tykk og gammel dies fra Tim Holtz, kuttet i papp. På forsiden, har båksen fått limt på et hjerte fra et gammelt smykke. Deretter er det malt hvit med gesso. Deretter er det limt på hvite halvperler, i ulike størrelser.


Innsiden av boksen er bygd opp med ulike dies fra Rayher.  Disse er limt sammen med tykke 3D puter. 

Huset, grenen og  istappene er fra diessettet Winter birdhouse, fra Rayher.

Bakken er laget med diesen Snowflake Boarder fra Rayher.
Sidene på boksen er dekket med arket Simple Stories: On Island Time - Simple Vintage Coastal. Dette arket har en nydelig trestruktur, som minner om drivved.På toppen av boksen skjules bryteren som kobler på eller bryter strømkretsen. Her er det brukt en brads (som er koblet på kobberbåndet), og som er festet i en charms. Både bradsen og charmsen er strømførende.


Viktig å huske på når du skal koble:


Først og fremst. Denne typen koblinger er ikke farlig. Du får ikke farlig eller merkbar strøm i deg. Ikke lek med strøm i stikkontakten, den er farlig.


Du trenger, kobbertape, diode, et klokkebatteri (eller batteri fra telys) 
og en hjemmelaget bryter. Du kan kjøpe dioder og kobbertape hver for seg eller et starter kit med alt i ett.

For at lyset skal fungere må strømmen gå gjennom en krets en vei. Strømmen kan bare gå en vei i kobbertråden, den kan ikke gå fram og tilbake. Det vil si at du må koble en "sirkel/firkant", slik at strømmen av elektroner kan gå rundt kobbertråden. Det er batteriet som bestemmer hvilken vei elektronene går. Elektronene går fra - polen, gjennom kobbertråden og til + polen på batteriet.  (For å forvirre, pleier man å si at strømmen går fra + polen på batteriet til - polen).

Når du lager en bryter, lager du egentlig en lukket krets - slik at elektronene kan gå fra batteriet og tilbake til batteriet, uten at det er brudd. Da er bryteren skrudd på (nederste bildet over). Dersom du har bryteren av (øverste bildet over), blir det brudd på veien elektronene kan gå og da går det ikke strøm i kretsen. 

Bryter er her laget av charms som er festet med en brads til kobbertråden. Når bryteren skrues på, skyves charmsen over batteriet. For at dette skal fungere må charms og brads være strømførende. De fleste metaller fungerer fint. Du kan også lage andre brytere.

Dioder er litt spesielle pærer. Diodene fungerer bare når strømmen går en bestemt vei gjennom dem, og ikke den andre veien. Prøv deg frem for å se om du har fått strømmen riktig vei gjennom dioden (snu dioden, eller snu batteriet).

Du er avhengig av at dioden er klistret skikkelig til kobbertråden for at dette skal fungere. Sjekk koblingen. Du kan gjerne lime litt limpistollim over koblingen mellom dioden og kobbertapen, men ikke søl over dioden.Lykke til. Scrappehilsen fra Kirsten


 

You May Also Like

0 kommentarer